
Ce este artrita?
Conceptul de artrită este un termen umbrelă care acoperă un grup de peste 100 de boli. Această afecțiune are legătură cu tot ceea ce înseamnă articulații – formațiunile care fac legătura între două oase ale scheletului – cum ar fi încheieturile, genunchii, șoldurile sau degetele. Cu toate acestea, unele tipuri de artrită pot afecta și alte țesuturi sau organe ale corpului, inclusiv pielea.
Studiile relevă faptul ca aproximativ 1 din 5 aduți au o anumită formă de afecțiune, suferind de dureri articulare. Cu o varietate de forme de artrită, este greu să se găsească o cauză exactă pentru aceste dureri ale articulațiilor. Însă, sunt sugerate o serie de indicii care ar putea avea efect asupra apariției și agravării articulațiilor dureroase.
Vârsta este unul dintre factorii principali atunci când se iau în calcul cauzele apariției durerilor de oase sau durerilor articulare; astfel, pe măsura ce îmbătrânim, articulațiile tind să slăbească și să provoace disconfort. Cele mai frecvente cazuri de artitră se întâlnesc în rândul persoanelor de sex feminin, cu excepția unei singure afecțiuni de artrită – guta. Afecțiunile cum ar fi poliartrita reumatoidă, lupusul și spondilita anchilozantă sunt în strânsă legătura cu predispoziția genetică a fiecărui individ, sporind apariția artrozei – durerile de genunchi și durerile de oase. Alt factor care intensifică durerile articulare și articulațiile inflamate, în special gonartroza la genunchi, este greutatea – susținerea unui număr mai mare de kilograme determină ca articulațiile să fie mai slăbite, determinând în acest fel slăbirea articulațiilor individului respectiv.
Câte tipuri de artrită există?
Există peste 100 de tipuri de artrită, însă printre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni se numără osteoartrita, poliartrita reumatodoidă, guta, lupusul și artrita psoriazică. Toate aceste afecțiuni care provoacă dureri articulare se pot manifesta diferit la fiecare individ, deși unele simptome sunt destul de comune la majoritatea oamenilor.
Care sunt simptomele artritei reumatoide?
Artrita sau poliartrita reumatoidă este ceea ce medicii numesc o afecțiune autoimună, adică se manifestă atunci când sistemul imunitar, care ar trebui să protejeze organismul, începe să atace propriile țesuturi. Poliartrita reumatoidă provoacă inflamații în mucoasa articulațiilor, tocmai de aceea apar simptome precum roșeața și durerile articulare.
Poliartrita reumatoidă are efecte asupra mâinilor, încheieturilor sau genunchilor – durerea articulațiilor se resimte simultan la nivelul ambelor mâinilor, această simetrie ajutând la diferențierea acestei afecțiuni articulare de restul. Odată cu trecerea timpului și neaplicarea unui tratament pentru durerile de articulații, poliartrita reumatoidă se poate instala și la nivelul ochilor, inimii, plămânilor, pielii și vaselor de sânge. Pentru a putea contura mai clar simptomele acestei afecțiuni articulare, lista de mai jos cuprinde cele mai frecvente semne de avertizare ale poliartritei reumatoide:
– Durerea și umflarea articulațiilor;
– Rigiditate, în special în timpul dimineții sau după o zi încărcată;
– Oboseală.
Deși acestea sunt cele mai întâlnite simptome în rândul celor care suferă de poliartrită reumatoidă, pentru unii simptomele articulațiilor dureroase se produc într-un ritm mai lent, pe parcursul mai multor ani. Unii oameni pot suferi de dureri articulare pentru o perioadă scurtă de timp și apoi să reintre în remisie – nu mai au simptome sau dureri articulare de nici un fel, nici dureri de picioare, nici dureri de oase, nici dureri de genunchi sau altele.
Cum afectează corpul poliartrita reumatoidă?
Anumite modele genetice pot determina ca o persoană să moștenească poliartrita reumatoidă, însă unii medici sunt de părere că și un anumit factor poate determina aceste dureri articulare – nu se sție cu exactitate ce anume ar putea declanșa sistemul imunitar să atace propriile articulațiile, și uneori, alte organe.
Celulele sistemului imunitar se deplasează din sânge către articulații, și mai apoi în țesuturi. Acest proces de numește synovium, iar odată ce acest proces este realizat și celulele ajung în țesuturi, ele determină inflamația articulațiilor și acumularea lichidului în interiorul acestora. Astfel, consecințele nefaste ale acestui proces sunt reprezentate de articulații umflate, roșii și dureroase.
De-a lungul timpului, această inflamație a articulațiilor poate uza cartilajul, adică stratul de țesut înțepenit care acoperă capetele oaselor, provocând și dureri ale oaselor.
Diagnostic și tratament pentru articulații dureroase
Medicul specialist reumatolog va studia cazul fiecărui pacient în parte și va oferi tratament indiferent de tipul de dureri de care o persoană suferă – dureri de oase, artroza genunchiului, dureri de picioare etc. În primul rând, reumatologul va cere un istoric medical, urmând să se realizeze un consult fizic, urmărind sensibilitate, umflături, roșeață și dureri articulare. Se pot efectua și raze X, RMN-uri sau ultrasunete pentru un diagnostic cât mai exact.
Remediile pentru durerile articulare includ medicamente, suplimente alimentare naturale, odihnă, exerciții și, în unele cazuri mai grave, intervenții chirurgicale – toate acestea pentru calmarea și tratarea articulațiilor dureroase. Alegerea unui tratament pentru articulațiile inflamate depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, starea generală de sănătate, istoricul medical, gravitatea situației și starea în care articulațiile se află la momentul respectiv. Tratamentele pe care reumatologul le poate sugera în cazul durerilor articulare se împart în trei categorii principale: medicamente anti-durere, medicamente anti-inflamatorii, medicamente anti-reumatice.
De asemenea, studiile relevă faptul că glucozamina, condroitina și MSM – metilsulfonilmetan au efecte analgezice și antiinflamatoare. Așadar, suplimentele alimentare pentru articulații reprezintă o alegere optimă în cazul remediilor durerilor articulare și musculare. Aceste 3 ingrediente sunt combinate în suplimentul nutritiv John Arthi Pro oferit de Doctor Yang– formula calmează și reface natural articulațiile. Glucozamina are un rol foarte important la refacerea cartilajelor, condroitina contribuie la îmbunătățirea elasticității articulațiilor, iar MSM participă activ la formarea colagenului și keratinei care sunt responsabile cu rezistența oaselor, articulațiilor, pielii și unghiilor.
De ce sunt odihna și exercițiile fizice importante pentru poliartrita reumatoidă sau pentru orice alt tip de durere articulară?
Antrenamentele fizice, însă nu foarte solicitante, sunt o idee foarte bună în cazul diminuarii durerilor articulare. În acest fel, se va menține flexibilitatea articulațiilor și se vor întări, în același timp, mușchii din corp. Activitățile cu un impact scăzut, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, pot avea un impact benefic asupra durerilor reumatice, durerilor de genunchi, durerilor de spate etc., completând tratamentul medicamentos.
În cazul în care, în timpul antrenamentelor, durerile articulare și musculare persistă, este recomandat repaosul și aplicarea unui unguent antiinflamator pentru articulații. În acest sens, medicii sugerează că semințele de muștar reprezintă un ingredient esențial în ameliorarea articulațiilor inflamate și dureroase, datorită proprietăților nutritive pe care le conține.
Și dacă tot am pomenit despre uleiul de semințe de muștar chinezesc, vom reaminti gelul Flex Plus de la Doctor Yang, folosit în ameliorarea durerilor de artrită reumatoidă. Așadar, produsul Doctor Yang, este un unguent antiinflamator pentru articulații, recunoscut pentru proprietățile sale analgezice.
Suplimentele nutritive Doctor YANG – suplimente 100% naturale care ajută la calmarea durerilor și refacerea articulațiilor.
Beneficiază ACUM pe prețuri promoționale pentru JOINT ARTHI PRO. Cumpără 2 produse la doar 199 RON.Formula pentru articulații JOINT ARTHI PRO oferită de Doctor Yang conține Glucozamină, Condroitină și МSМ și acționează pentru tratarea naturală a diferitelor probleme articulare. În plus, formula JOINT ARTHI PRO de la Doctor Yang calmează durerea și reface natural articulațiile.
Comments are closed