
Informații generale despre semințele de in
Semințele de in sunt prezente în alimentația oamenilor de circa 9000 de ani, inului fiindu-i recunoscute încă din acea perioadă beneficiile pentru sănătate. Un acid esențial pe care semințele de in îl conțin este acidul linolenic al acidului gras omega-3, important pentru sănătatea întregului organism. Oamenii au folosit uleiul de in în mai multe feluri – unii aplicau uleiul de in direct pe piele atunci când se confruntau cu iritații, iar alții îl includeau în alimentație prin adăugarea acestuia în salate.
Semințele de in folosite ca remediu
Încă de pe timpuri, oamenii foloseau adesea semințe de in ca remediu pentru afecțiuni precum constipație, osteoartrită, pneumonie, artrită reumatodoidă, cancer, anxietate, infecții vaginale, tulburări de deficit de atenție – hiperactivitate, tulburare bipolară, sindromul ovarului polichistic și diabet.
De asemenea, beneficiile semințelor de in au fost asociate și cu remediile pentru HIV/SIDA, pentru normalizarea nivelului ridicat de trigliceride, în cazurile colesterolului ridicat, pentru pielea uscată, pentru ochi uscați, în cazuri de afecțiuni cardiace, pentru combaterea ridigității arterelor, dar și ca ajutor pentru scăderea în greutate și ca remediu pentru boala Parkinson.
Semințele de in sunt o sursă de acizi grași polinesaturați, cum ar fi acidul linolenic. Acest acid linolenic ajută la diminuarea inflamațiilor; tocmai din acest motiv semințele de in sunt considerate utile în tratarea artritei reumatoide și a altor boli inflamatorii.
Utilizări ale semințelor de in
Anumite studii științifice subliniază eficiența sau ineficiența semințelor de in în combaterea anumitor afecțiuni. În cele ce urmează, vom prezenta afecțiunile la care semințele de in și-ar putea demonstra eficiența:
- Sindromul de tunel carpian. Cercetările sugerează faptul că aplicarea uleiului de in la încheietura mâinii de două ori pe zi, timp de 4 săptămâni, ar putea îmbunătăți simptomele și funcțiile încheieturilor mâinilor la persoanele cu sindrom de tunel carpian.
- Ulcer varicos la persoanele cu diabet zaharat. Cercetările subliniază faptul că administrarea de ulei de seminte de in de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni, poate accelera procesul de vindecare al ulcerului varicos la persoanele cu diabet zaharat.
Un astfel de supliment cu semințe de in este 3 Miracole de la Doctor Yang, o formulă revoluționară ce conține atât ulei de pește și ulei din semințe de in, dar și ulei de chimen negru. Toate aceste 3 ingrediente sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc asupra sănătății organismului.
- Pielea uscată – Există dovezi inconsecvente cu privire la efectele semințelor de in pentru pielea uscată. Unele cercetări sugerează ca administrarea uleiului din semințe de in, pe cale orală, poate îmbunătăți vizibil aspectul pielii.
- HIV/ SIDA – Cercetările sugerează că efectele semințelor de in asupra HIV nu sunt clare.
- Tensiune arterială crescută – Există dovezi inconsecvente cu privire la efectele semințelor de in asupra tensiunii arteriale. Un studiu independent a demonstrat faptul că un consum ridicat de semințe de in este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială. De asemenea, cercetările sugerează că suplimentele de ulei din semințe de in pot scădea tensiunea arterială diastolică la adulți. Cu toate acestea, unele cercetări contradictorii sugerează ca semințele de in nu au nicio legătura cu reducerea tensiunii arteriale.
- Sindromul ovarului polichistic – Cercetările sugerează că administrarea semințelor de in pentru 6 săptămâni poate duce la scăderea nivelului trigliceridelor, dar nu afectează greutatea, glicemia sau nivelurile de colesterol la femeile cu sindromul ovarului polichistic.
- Boala Parkinson – Studiile arată ca administrarea semințelor de in și vitaminei E, zilnic, timp de 12 săptămâni, poate îmbunătăți simptomele bolii Parkinson. Însă nu este clar dacă această schimbare se datorează semințelor de in sau vitaminei E.
- Pneumonie – Includerea semințelor de in în dietă ar reduce riscul de apariție a pneumoniei.
Posibile beneficii ale semințelor de in
De asemenea, aceleași studii științifice demonstrează faptul că în anumite cazuri, beneficiile consumului de semințe de in sunt posibile, în cazuri precum:
- Tulburare bipolara. Cercetările sugerează că administrarea de ulei de semințe de in, timp de 16 săptămâni, nu ameliorează simptomele maniei sau depresiei la copiii cu tulburare bipolară.
- Diabet. Majoritatea cercetărilor arată că semințele de in nu ajută la scăderea nivelulului de zahăr din sânge și nici nu îmbunătățește nivelul de insulină la persoanele cu diabet zaharat tip 2. Însă, unele cercetări evidențiază faptul că uleiul din semințe de in, în combinație cu vitamina E, poate ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge și, de asemenea, poate îmbunătăți nivelul insulinei la femeile care au diabet zaharat în timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu este clar dacă acest beneficiu provine de la semințele de in sau de la vitamina E.
- Colesterol ridicat. Cercetările sugerează că administrarea zilnică de semințe de in, timp de 3 luni, poate avea ca efect scăderea colesterolului la persoanele cu colesterol ridicat. Cu toate acestea, această cercetare nu este fiabilă, existând și alte cercetări care sugerează că semințele de in nu reduc nivelul de colesterol și nici nivelul trigliceridelor înalte. Când sunt administrate în combinație cu ulei de șofrănel, semințele de in au reușit totuși, în cadrul testelor clinice, să reducă modest colesterolul.
- Artrita reumatoidă. Studiile au relevat faptul că utilizarea semințelor de in, în fiecare zi, timp de 3 luni, nu pare să îmbunătațească și să calmeze foarte mult durerile provocate de articulații.
- Pierdere în greutate. Cercetările arată că uleiul de in nu reduce greutatea corporală, indicele de masă corporală (IMC) sau măsurătorile taliei la persoanele supraponderale.
Dacă pentru afecțiunile menționate anterior, semințele de in este posibil să reprezinte un remediu, pentru cele ce urmează nu există suficiente dovezi care să sprijine în totalitate concluziile cercetărilor.
- Ateroscleroză – Există anumite dovezi care sprijină ideea că creșterea cantității de acid linolenic poate ajuta la prevenirea problemelor cu arterele. După cum s-a precizat, semințele de in conțin acid linolenic. Prin urmare, unele persoane sugerează faptul că semințele de in pot impiedica ateroscleroza, însă deși această afirmație pare rezonabilă, nu există nicio cercetare științifică care să demonstreze validitatea acesteia.
- Hiperactivitate – Cercetările sugerează că administarea semințelor de in în combinație cu vitamina C ar putea îmbunătăți atenția, în același timp ar diminua impulsivitatea și agitația la copiii cu tulburări de atenție.
- Cancer mamar – Femeile care au niveluri mai ridicate de acid linolenic în țesutul mamar par a fi mai puțin susceptibile de a se confrunta cu cancerul de sân. Oamenii de știință sunt de părere că aportul ridicat de acid linolenic ar putea proteja organismul de cancer. Cu toate acestea, nu se cunoaște cantitatea de semințe de in exacta care ar putea ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.
- Boala de inima – Atât bărbații, cât și femeile care includ consumul de semințe de in în dieta lor, par să aibă un risc redus de a suferi un atac de cord. De asemenea, persoanele care au suferit un atac de cord și care consumă semințe de in pot să reducă riscul de a avea un al doilea atac de cord.
- Ochi uscați – Unele cercetări sugerează că administrarea semințelor de in ar putea reduce iritarea și simptomele de ochi uscați la persoanele care se confruntă cu o afecțiune numită sindromul Sjogren. De asemenea, utilizarea unui supliment natural care conține ulei de pește și ulei de semințe de in poate reduce simptomele ochilor uscați.
Contraindicații ale semințelor de in
Semințele de in sunt cel mai probabil sigure pentru majoritatea oamenilor atunci când acestea sunt administrate în cantități relativ mici și pe o perioadă scurtă de timp. Dozele mai mari de 30 grame pe zi pot avea anumite efecte adverse precum reacții alergice și diaree. Unii bărbați se tem de faptul că administrarea semințelor de in ar putea crește riscul de cancer la prostată. Acest lucru se datorează acidului linolenic pe care îl conține uleiul din semințe de in, cercetătorii încă încearcând să descopere rolul acestui acid în cancerul de prostată.
De asemenea, acidul linolenic din semințele de in nu par să aibă o contribuție la sporirea șansei de cancer, în comparație cu acidul linolenic din lapte sau carne care a fost legat în mod direct de cancer în anumite studii.
Studiile nu au concluzionat absolut nimic atunci când vine vorba despre siguranța uleiul din semințe de in atunci când este aplicat pe piele.
Precauții și avertismente speciale pentru semințele de in
Sarcina: Semințele de in prezintă un grad de nesiguranță atunci când sunt luate în timpul sarcinii. Unele cercetări sugerează că semințele de in pot crește riscul de naștere prematură atunci când sunt utilizate în cel de-al doilea sau al treila trimestru de sarcină. Cu toate acestea, alte studii sugerează faptul că administrarea semințelor de in poate fi sigură începând cu al doilea sau al treilea trimestru. Până se cunosc mai multe informații, sfatul nostru este ca femeile gravide să evite consumului uleiului din semințe de in.
Copii: Semințele de in sunt sigure pentru copii atunci când sunt luate pe o perioadă scurtă de timp.
Alăptarea: Nu există suficiente informații privind siguranța semințelor de in în timpul alăptării. Pentru orice eventualitate, cel mai bine este să se evite folosirea semințelor de in în timpul alăptării.
Hemoragii: Semințele de in pot crește riscul hemoragiilor severe la pacienții cu tulburări de sângerare.
Chirurgie: Uleiul de semințe de in poate crește riscul de sângerare în timpul și după intervenția chirurgicală. Pentru siguranța dumneavoastră, se recomandă să opriți consumul cu cel puțin 2 săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală programată.
Interacțiuni ale semințelor de in cu alte tratamente medicamentoase
Semințele de in ar putea încetini coagularea sângelui, tocmai de aceea se recomandă evitarea medicamentelor care au același scop – de exemplu, aspirina, diclofenac, ibuprofen, naproxen și altele.
Dozajul semințelor de in
Următoarele doze au fost studiate în anumite cercetări științifice. Așadar, când discutăm despre administrarea pe cale orală a semințelor de in trebuie să avem în vedere:
Pentru sindromul de tunel carpian – 5 picături de ulei de semințe de in au fost aplicate de 2 ori pe zi, timp de 4 săptămâni.
Pentru ulcer varicos – A fost utilizat un gram de semințe de in de 2 ori pe zi, timp de 12 săptămâni.
Uleiul semințe de in se găseste și în suplimentul nutritiv 3 Miracole de la Doctor Yang. Pe lângă uleiul de semințe de in, 3 Miracole conține ulei de pește și ulei de chimen negru, care oferă beneficii multiple celor care utilizează acest produs.
Beneficiază ACUM pe prețuri promoționale pentru produsele Doctor Yang. Cumpără 2 flacoane 3 MIRACOLE la doar 129 RON. Formula 3 MIRACOLE înglobează trei acțiuni pentru sănătatea inimii, a circulației sângelui, sănătatea mentală, sistemul imunitar, problemele gastro-intestinale, rezistența la insulină și constipație.
Lasă un răspuns