Beneficiile si valorile nutriționale ale uleiul de in
Extras din Indian Journal of Applied Research
Semințele de in sunt folosite încă din Antichitate, când egiptenii le foloseau și ca alimente, dar și ca medicament. Numele latin al semințelor de in, linum usitatissimum, înseamnă ,,foarte utile’’.
Semințele de in provin de la cele două soiuri de bază: maro sau galben/auriu (cunoscut de altfel și ca semințe de aur). Această analiză publicată în Indian Journal of Applied Research evidențiază potențialul semințelor de in și rolul lor ca alimente medicinale terapeutice.
Energie | 82 kj | 1635KJ |
Proteine | 1.6 g | 32 g |
Grăsimi | 0.5 g | 10 g |
Monosaturate | 0.08 g | 1.5 g |
Polisaturate | 0.35 g | 7 g |
Omega 3 | 0.25 g | 5 g |
Carbohidrați | 2.18 g | 43.6 g |
Zaharuri | 0.07 g | 1.4 g |
Fibre | 1.95 g | 39 g |
Tabel 1. Valori nutritionale semințe de in
Introducere
Semințele de in reprezintă sursa unora dintre cele mai importante uleiuri folosite în industria alimentară. Aproape fiecare parte din plantă este utilizată în scop comercial, atât înainte cât și după procesare.
În primul rând, uleiul de semințe de in este bogat în acizi grași omega-3 și proteine. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai bogate surse de ulei acid alinolenic și lignani, semințele de in reprezintă o sursă esențială de proteine de o calitate înaltă și, de asemenea, se consideră o sursă importantă de compuși fenolici.
Astfel, uleiul de semințe de in se prezintă astfel ca un ingredient alimentar bogat în acizi alinolenici, lignani și fibre. Când vorbim despre compușii săi, accentul cade pe fitoestrogenele din omega 3 și pe lignanul din in, ambele cu numeroase beneficii aduse în cazul anumitor afecțiuni cu care se confruntă oamenii.
Metode de colectare a datelor
Datele prezentate în acest articol au fost colectate din diferite articole despre beneficiile semințelor de in prezente pe website-uri sau jurnale științifice precum Scopus, Purvned sau Google Scholar.
Utilizările uleiului din semințe de in
Semințele de in nu conțin gluten și au o aromă ușoară de alune. Conținutul de proteine combinat cu proprietățile legate de solubilitatea fibrelor fac ca semințele de in să fie ideale pentru a fi adăugate în produse de brutărie fără gluten ca și substituient pentru ouă: o linguriță de făină de in combinată cu 3 lingurițe de apă poate fi utilizată ca substituent.
Aplicații ca și supliment alimentar:
- Suplimente lignanice;
- Suplimente din fibre;
- Componente proteice.
Aplicații ca ingredient în alimente:
- Pâine și alte produse de panificație ca și prăjituri, fursecuri sau alte produse fără gluten. Din adăugarea în aceste produse rezultă o textură îmbunătățită și mai crocantă.
- Gustări sănătoase precum batoane proteice.
Acizii grași Omega 3
Există o anumită cantitate de omega 6 și omega 3 care ar trebui să fie prezentă în dieta fiecărui individ. Uleiurile esențiale precum cele de in, alune sau canola ajută la menținerea și echilibrarea acestei balanțe. Beneficiile acidului alinolenic au fost evidențiate în momentul când a fost administrat 1g/zi și 2g/zi de ulei de semințe de in.
Cercetătorii au investigat dacă acizii grași omega 3 din semințele de in ajută la combaterea anumitor infecții sau tratarea anumitor stări precum ulcer, dureri de cap, deficit de atenție, hiperactivitate etc.
Semințele de in și cancerul
Semințele de in au fost studiate pentru efectele lor asupra cancerului. Astfel au fost efectuate câteva studii excelente de grupul de cercetare al doctorului Lilian Thompson de la Universitatea din Toronto.
Într-un studiu, semințele de in sau uleiul din acestea au fost adăugate în dieta a câțiva șoareci cărora li s-a administrat un cancerigen chimic pentru a induce cancerul.
Toate tratamentele care constatu în administrarea de semințe de in au redus metastazele – lignanul conține secoizolariciresinol diglicozid (SDG).
Într-un alt studiu, lignanul a fost administrat la șoareci după o săptămână după tratamentul cu dimetilbenzantraconenul carcinogen. Numărul de tumori a fost redus cu aproximativ 46%. Inul sau lignanul din compoziția sa (SDG) au fost testate pentru a vedea dacă ar preveni metastazele melanomului. Fracția de lignan a fost administrată șoarecilor cu două săptămâni înainte și după injectarea celulelor de melanom. Tratamentul cu semințe de in (la 2,5, 5 sau 10% din consumul total dintr-o zi) a dus la o reducere cu 32, 54 și 63% a numărului de tumori în comparație cu grupul martor.
Lignanul, alimentat în cantități echivalente cu cantitatea din semințe de 2,5, 5 sau 10% din semințe, a redus de asemenea numărul tumorii, de la un număr mediu de 62 în grupul martor la 38, 36 și 29 tumori pe șoarece în celălalt grup.
Semințe de in și bolile inimii
Recent, semințele de in au atras atenția pentru efectele lor în cazul bolilor cardiovasculare, fiind cunoscute ca o sursă importantă de acizi alfalinolenici și phytoestrogen, ligani, precum și o sursă importantă de fibre.
Studiile relevă faptul că semințele de in pot reduce semnficativ concentrațiile plasmatice ale colesterolului la nivelul lipoproteinelor, reduc absorbția glucozei postprandiale, reduc inflamația și măresc serul la nivelurile de acizi grași omega-3. Datele referitoate la efectele antioxidante și anticoagulante ale uleiului din semințe de in sunt neconcludente.
Totuși, semințele de in au avut ca efect scăderea parțială a nivelului de colesterol total (4,6 ± 1,2%, P = 0,001), colesterolul LDL (7,6 ± 1,8%, P <0,001), apolipoproteina B (5,4 ± 1,4% P = 0,001) și apolipoproteina AI 1,9%, P = 0,005), înă nu a avut niciun efect asupra raporturilor de lipoproteine.
Nu s-au înregistrat efecte semnificative asupra colesterolului seric HDL, conținutului seric proteic în carbonil, asupra activității androgenului sau progestinei ex vivo. În mod neașteptat, grupurile cărora li s-a administrat proteintiol din ser au prezentat valori semnificativ mai mici (10,8 ± 3,6%, P = 0,007) sugerând o oxidare crescută.
Concluzii
Semințele de in au beneficii semnificative, fiind o sursă importantă de nutrienți. Fibre, aminoacizi, proteine, vitamina E, lignani – toate acestea sunt prezente în in și îndeplinesc nevoile de bază în dieta unui individ.
Formula revoluționară 3 Miracole de la Doctor Yang înglobează ingrediente naturale atent alese, ulei de pește, ulei din semințe de chimen negru și ulei din semințe de in, care ajută sănătatea inimii, sistemul circulator al sângelui, sistemul imunitar, luptă cu problemele de stomac și combate rezistența la insulină și constipația.